Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Elev-PC

Bærbar datamaskin er et obligatorisk verktøy for elever i videregående opplæring i Oppland. Nye elever er selv ansvarlig for å anskaffe en egnet PC før skolestart, og å sørge for at de til enhver tid har en fungerende datamaskin.

Kjøp subsidiert PC eller bruk din private

Nye Vg1-elever kan kjøpe en PC som er subsidiert av fylkeskommunen. Alternativt kan du benytte en privat datamaskin, dvs. en PC eller Mac som du har kjøpt på annen måte.

Gratis tilgang til alle dataverktøy

Skolene gir alle elevene gratis tilgang til de dataverktøyene de trenger til skolearbeidet. Dette gjelder både PC-er kjøpt via fylkeskommunen, leie-PC-er (gammel ordning) og private datamaskiner. 

Alle elever får tilgang til blant annet Office 365, og kan installere nyeste versjon av Microsoft Office på datamaskinen sin.

Gammel og ny ordning

T.o.m. skoleåret 2016/17 tilbød Oppland fylkeskommune leie-PC-er til nye Vg1-elever elever som ikke ønsket å benytte privat datamaskin til skolearbeidet.

F.o.m. skoleåret 2017/18 innfører Oppland fylkeskommune en ny ordning for elev-PC. Tilbudet om leie-PC faller bort, men nye Vg1-elever får tilbud om å kjøpe en subsidiert PC via fylkeskommunen, gjennom en egen kjøpsportal hos vår leverandør Dustin. Elevene får kjøpe subsidiert PC bare én gang. Det vil fortsatt være mulig for elevene å benytte privat datamaskin.

Subsidiert PC

Fylkeskommunen tilbyr moderne og solide maskiner med god ytelse.

Det tilbys tre modeller:

 • Standard 13,3": Dell Latitude 3380
  Dette er en liten og lett PC med svært god batterilevetid og 13,3" skjerm.
 • Standard 15,6": Dell Latitude 3580
  Denne PC-en har ytelse omtrent som Standard 13,3", men har 15,6" skjerm. Maskinen er en god del tyngre og større enn Standard 13,3" og har mye kortere batterilevetid.
 • Avansert 15,6": Dell Latitude 3580
  Denne PC-en har det meste til felles med Standard 15,6", men har vesentlig høyere ytelse.

Alle maskinene leveres med 5 års Dell ProSupport serviceavtale, som sikrer hurtig reparasjon av alle feil som dekkes av garantien.

Sammen med PC-en er det mulig å kjøpe en rimelig uhellsforsikring. Du kan også kjøpe en ekstra lader og en god og rimelig PC-sekk. Kjøp gjennom kjøpsportalen gir rettigheter som angitt i Forbrukerkjøpsloven.

Priser

Alle de tre PC-modellene som selges via kjøpsportalen vår hos Dustin subsidieres av fylkeskommunen.Fylkeskommunen gir ikke noen støtte til datamaskin kjøpt på annen måte.

 • Standard 13,3" og Standard 15,6" selges til samme pris: 3 042 kroner, som tilsvarer tre ganger laveste sats på utstyrsstipendet fra Lånekassen kommende skoleår.
 • Avansert 15,6" selges for 7 058 kroner.
 • 5 års uhellsforsikring koster 600 kroner.
 • En ekstra PC-lader koster 200 kroner.
 • PC-ryggsekk Targus Terra koster 280 kroner.

Alle elever kan søke om utstyrsstipend fra Lånekassen. Dette stipendet er ikke behovsprøvd. Fylkeskommunen gir ikke noen støtte til datamaskin kjøpt gjennom en vanlig forhandler.

Bestilling

Fylkeskommunen har sammen med leverandøren Dustin etablert en egen kjøpsportal på internett for bestilling av subsidiert elev-PC. Kjøpsportalen ble åpnet 15. juni og her kan du bestille PC, forsikring og tilbehør.

Før du kan bestille PC må du registrere deg som kjøper her: https://www.dustinhome.no/kampanje/oppland-fylkeskommune/.
Dersom Vg1-søkeren er under 18 år må en foresatt oppføres som kjøper.

Hvis du har spørsmål knyttet til registrering eller kjøp i Dustins kjøpsportal: kontakt kundeservice hos Dustin Home, telefon: 21 04 40 20 mandag–fredag kl. 08–17, e-post: ordre@dustinhome.no

Du bør lese all informasjon om kjøp av subsidiert PC før du bestiller datamaskin:

Les mer om kjøp av subsidiert PC

Dersom du bestiller PC senest fredag 21. juli 2017 vil du motta maskinen i posten før skolestart 21. august. Ved bestilling seinere enn dette vil leveringstiden være ca. fire uker.

Nye Vg1-elever kan kjøpe subsidiert PC via kjøpsportalen til og med 31. oktober det året de starter i videregående opplæring. Du vil motta PC-en i posten.

Privat datamaskin

Dersom du velger å benytte din private datamaskin forplikter du deg til å stille med en fungerende datamaskin fra første skoledag i Vg1.

Du må selv sørge for at datamaskinen din fungerer til enhver tid.

Du kan bruke PC eller Mac. Men skolenes dataløsninger er vanligvis tilpasset PC-er, og vi kan derfor ikke garantere at en Mac vil fungere fullgodt.

Hvis du har en relativt ny og god datamaskin, vil den trolig fungere greit til skolearbeidet. Ved enkelte utdanningsprogram stilles det imidlertid spesielle krav til ytelse og/eller skjermstørrelse.

Les mer om bruk av privat datamaskin på skolen

Tilleggsutstyr

PC-sekk

Alle nye Vg1-elever kan kjøpe en rimelig PC-sekk i fylkeskommunens kjøpsportal - også de elevene som velger å benytte sin private datamaskin. Sekken beskytter PC-en godt, er solid og har god bærekomfort.

PC-sekken Targus Terra har plass til PC opp til 16". I tillegg er det plass til ca. fem relativt tykke bøker - samlet tykkelse ca. 16 cm, samt PC-lader og en del annet utstyr. Sekken har flere rom.
(Terra har ikke fullt så god plass som sekken vi tidligere har tilbudt - Targus Sport Standard - men sistnevnte er ikke lenger i produksjon.)

Ekstra lader

Du kan også kjøpe en rimelig ekstra lader til de subsidierte PC-ene. Da kan du ha en lader liggende på skolen slik at du slipper å bære laderen til og fra skolen hver dag.

Sist oppdatert 03.08.2017
Fant du det du lette etter?